In 1484 schonk Jan van Egmond, de toenmalige heer van Purmerend, Purmerend het marktprivilege. Toegestaan werd om twee jaarmarkten en een weekmarkt te houden. In 1612 ontstond de eerste keur, een soort gemeentewet, waarin allerlei regelingen omtrent de markt werden vastgelegd. In deze regeling werd vastgelegd dat op de “Cloosterworf”, een deel van de “Kop van de Koemarkt”, koeien mochten worden verhandeld.
Op 22 maart 1645 werd het door de Staten van Holland en West-Friesland goed gevonden om Purmerend uit te breiden. Door deze uitbreiding ontstond de “Ossemarkt”, beter bekend bij de Purmerenders: "De Koemarkt".

[De runderenmarkt vroeger, nu de Koemarkt ]


(bron: http://www.purmerend.nl/eCache/INT/67/904.htmlIn het heden dient de koemarkt vaak als ontmoetingsplek. De Koemarkt is een plein omringt met café's, kroegen, restaurants en lounge plekken. Eind 2008 konden de bewoners van Purmerend voor een nieuw inrichtingsplan voor de Koemarkt stemmen en er is met grote meerderheid gestemd op plan B: een marktveld met twee perken aan het eind van de Koemarkt, voor de Doele.
[De huidige koemarkt anno 2012)


Na 10 jaar terug Bistro Santé in Wijk aan Zee te hebben overgenomen, besloten wij ook een bistro te openen in Purmerend. Sinds september 2008 zijn wij dan ook gevestigd op de koemarkt.